Incluzio Leiden > Wat we doen > Eenzaamheid verminderen

Eenzaamheid verminderen

Eenzaamheid verminderen is een belangrijk aandachtspunt voor Incluzio Leiden. Vaak denkt men bij eenzaamheid aan ouderen, maar eenzaamheid komt voor onder elke doelgroep. Denk maar aan de student die nieuwe in de stad is en nog geen aansluiting heeft gevonden, de nieuwkomer die de taal nog niet goed spreekt of de buurman die zijn vrouw verloren is en sindsdien niet meer zo vaak buitenkomt. Deze personen voelen zich niet verbonden en missen de aansluiting met anderen. Eenzaamheidgevoelens kunnen ervoor zorgen dat je gezondheidsklachten krijgt en je welzijn achteruit gaat. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen.

Signaalpunt eenzaamheid

Je heel alleen voelen, weinig contact met anderen hebben of een hechte band met iemand missen. Eenzaamheid komt in verschillende vormen voor en kan iedereen overkomen. Vaak is het lastig om hier zelf uit te komen. Een steuntje in de rug kan dan heel fijn zijn. Daarom is in Leiden het Signaalpunt Eenzaamheid opgezet. Via het Signaalpunt Eenzaamheid kunnen omstanders makkelijk en anoniem een melding doen van hun zorgen over iemand anders. Eenzaamheid kunnen we niet zomaar oplossen, maar als mensen in beeld zijn kunnen we wel iets voor ze doen. Jouw melding kan daarom echt het verschil maken.

Huizen van de Buurt voor iedereen

Onze Huizen van de Buurt en Buurtontmoetingsplekken (BOP) hebben een belangrijke functie bij het verminderen van eenzaamheid. In onze Huizen van de Buurt en Buurtontmoetingsplekken (BOP) ontmoeten buurtbewoners elkaar. Álle bewoners zijn altijd welkom. Er is voor ieder wat wils.

Voor bewoners die vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking niet zelfstandig naar het buurthuis kunnen komen is er de buurthuisbus. Deze bus rijdt iedere dag een route waarbij een vrijwilliger jou als bewoner ophaalt en naar het buurthuis brengt. Uiteraard brengt de chauffeur je later op de dag weer thuis. Zo maken we het buurthuis ook toegankelijk voor mensen waarvoor het iets minder vanzelfsprekend is om naar het buurthuis te gaan.

Oog voor senioren

Veel ouderen vinden het prettig om zo lang mogelijk in hun eigen huis en vertrouwende omgeving te blijven wonen. We ondersteunen daar graag bij. Bij Incluzio werken ervaren seniorencoaches en vrijwilligers die speciaal aandacht hebben voor ouderen. We komen graag langs voor een kopje koffie en een praatje, maar ook voor hulp bij bijvoorbeeld digitale zaken of het aanvragen van voorzieningen.

Onze 75+ huisbezoeken hebben als doel met je mee te denken, en te kijken naar wat jij nodig hebt. Vrijwilligers van het seniorenwerk bieden een luisterend oor en horen graag wat je bezighoudt. Ben je tevreden over je leven? Of is er iets dat je wilt verbeteren? Samen kijken we naar wat we voor je kunnen betekenen. Meer informatie over de welzijnsbezoeken lees je hier.

Een maatje

Voel je je (nog) niet zo gemakkelijk bij het binnengaan van het Huis van de Buurt, maar wil je wel graag anderen ontmoeten? Wellicht kunnen we helpen bij het vinden van een maatje in de buurt. Je kunt hiervoor contact opnemen met de seniorencoach of vrijwilligerscoach uit het Huis van de Buurt bij jou in de wijk.

Maatje worden? Geef je op via Leidenvrijwilligerswerk.nl!