Incluzio Leiden > Nieuws > 24-uurs steunpunt voor mantelzorgers van start in Leiden

24-uurs steunpunt voor mantelzorgers van start in Leiden

Leidse mantelzorgers kunnen sinds 10 november voor een luisterend oor, advies en ondersteuning op maat terecht bij Mantelfoon Leiden: een telefonische dienst die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar is. Het telefoonnummer van deze nieuwe hulplijn is 0800 – 280 80 80. Incluzio Leiden heeft de Mantelfoon Leiden vanavond feestelijk geopend.

 

Ali Mink (links op foto) is de eerste mantelzorger die gebruik maakte van Mantelfoon Leiden. Hiermee werd de telefoonlijn feestelijk geopend.

Leiden heeft zo’n 39.000 mantelzorgers. Vaak zijn dit de kinderen of partners van de mensen die zij verzorgen, maar er zijn ook jonge mantelzorgers die zorgen voor hun chronisch zieke ouders, broer of zus. Mantelzorgers zorgen met veel liefde voor hun naaste. Soms valt deze zorg zwaar en voelt de mantelzorger zich overbelast. Niet alle mantelzorgers weten dat zij hulp kunnen krijgen en vaak trekken zij te laat aan de bel. Bij Mantelfoon Leiden vinden zij een luisterend oor door een medewerker met een zorgachtergrond en geeft een mantelzorgcoach hulp en advies bij de zorg voor hun naaste. Zo houdt de mantelzorger meer tijd over voor zichzelf en krijgt meer rust.

 

Wens van de stad
De Mantelfoon komt voort uit gesprekken met mensen en organisaties in de stad over de verbetering van de ondersteuning voor vrijwilligers(organisaties) en mantelzorgers. Marleen Damen, Wethouder Gezondheid, Jeugdhulp en Welzijn: “Het aantal mantelzorgers in onze stad neemt toe. Ik waardeer hun inzet en wil de mantelzorgers daarvoor enorm bedanken. Jullie zijn onmisbaar voor onze samenleving. Dank voor jullie inzet, iedere dag weer. Ik ben blij dat de Mantelfoon Leiden vandaag wordt gelanceerd. Een steunpunt dat jullie dag en nacht kunnen bellen, met vragen of gewoon voor een luisterend oor. Vragen over bijvoorbeeld een parkeervergunning of ondersteuning. En als we u niet direct kunnen helpen, dan wordt er voor gezorgd dat een van de  mantelzorgcoaches in onze stad u snel terugbelt.”

 

Zwaarder belast door coronacrisis
Door de coronacrisis hebben veel mantelzorgers het zwaarder gekregen. Zij kunnen niet meer bij hun geliefden op bezoek in het verpleeghuis. Ook zijn dagbestedingslocaties vaak gesloten waardoor mantelzorgers die in huis wonen bij de persoon die zij verzorgen minder ontspanning hebben, de zorg zwaarder vinden en zich eenzaam voelen. Andere mantelzorgers durven niet meer bij hun ouders op bezoek te komen om hen te helpen, uit angst hen te besmetten. Mantelfoon Leiden luistert naar deze mensen en helpt hen bij het vinden van een passende oplossing. Ook op het gebied van financiën, wonen of andere praktische zaken.

 

Luisterend oor en mantelzorgcoach
Als een mantelzorger met Mantelfoon Leiden belt, dan kan hij/zij eerst zijn/haar verhaal kwijt bij een medewerker met een zorgachtergond. Vervolgens koppelt deze de mantelzorger zo nodig aan een ervaren mantelzorgcoach, die de mantelzorger begeleidt bij het vinden van de juiste ondersteuning bij zijn/haar mantelzorgtaken. Dat kan in de vorm van dagbesteding of huishoudelijke hulp, of een respijtvoorziening.

 

Samenwerking ZorgCentrale en Incluzio Leiden
Mantelfoon Leiden is bereikbaar via het nummer 0800 280 80 80 en is een samenwerking met De ZorgCentrale. De uitvoering ligt bij De ZorgCentrale en Incluzio Leiden, beide onderdeel van Incluzio. De ZorgCentrale is een professionele dienstverlener van alarmering, monitoring en bereikbaarheidsdiensten ten behoeve van de hulpbehoevende mens. Incluzio Leiden bouwt mee aan een samenleving waarin iedereen meetelt en van betekenis is. Samen met inwoners en partners maken we van elke buurt een betere buurt. Wij geloven in de kracht van inwoners. Dat is waar wij voor staan!

 

Mantelfoon is in mei 2020 met succes gelanceerd in Rotterdam door Gemeente Rotterdam en WMO radar. Door een nauwe samenwerking met hen is nu ook de Mantelfoon Leiden succesvol gelanceerd.