Incluzio Leiden > Nieuws > Expositie De Week Tegen Eenzaamheid

Expositie De Week Tegen Eenzaamheid

De jonge studente Merel (haar naam als kunstenares) kwam twee jaar geleden van buiten Europa naar Nederland. Door meerdere oorzaken voelde zij zich een groot deel van die periode eenzaam en geïsoleerd. Corona maakte dit er niet gemakkelijker op. In deze periode heeft tekenen haar er doorheen geholpen. ”Art is healing!” is haar stellige overtuiging. In de Week Tegen Eenzaamheid – van 30 september tot en met 7 oktober – exposeert zij haar werk in het ontmoetingspunt van BuZz, SOL en Incluzio, Nieuwstraat 7 in Leiden.

 

Al vanaf een jonge leeftijd tekent Merel. “Elke keer als ik iets kwijt wil, teken ik. Als ik teleurgesteld, verdrietig of eenzaam ben teken ik. En geloof me, ik heb veel getekend de afgelopen periode. Maar ik wil niet zielig zijn, integendeel. Kunst werkt helend en bekrachtigend, en door mijn kunst heb ik een stem.” Merel vertelt vol passie. Ze heeft drie thema’s: bloemen, vossen en herten. Elk thema vertelt een bijzonder verhaal. Zo staan de bloemen voor kracht en kwetsbaarheid, de vossen voor de buitenstaander en onschuld, en de herten voor elegantie en bescheidenheid. De tekeningen illustreren dit op prachtige wijze.

 

In een poging om gehoord te worden, stuurde Merel onnoemlijk veel e-mails naar diverse organisaties. Bij vrijwilligerscoach Marije Pots van Incluzio vond zij gehoor. Marije luistert, helpt en verwijst haar waar mogelijk door naar anderen die haar wellicht verder kunnen helpen. Nu, tijdens De Week Tegen Eenzaamheid heeft Marije het Centrale Informatiepunt aan de Nieuwstraat omgetoverd in een expositieruimte voor Merel. De tentoonstelling heet “Drawing Away The Loneliness”, en wordt afgesloten met een workshop. De kunstenares zal tijdens de tentoonstelling regelmatig aanwezig zijn om te vertellen over haar werk. En natuurlijk om in contact te komen met mensen, en zo haar boodschap te verspreiden dat kunst de eenzaamheid kan verjagen.

 

De landelijke Week Tegen Eenzaamheid is van 30 september t/m 7 oktober. 

De tentoonstelling is geopend op de volgende tijden:

          Donderdag 30 september 10:00-12:00

          Vrijdag 1 oktober 11:00-13:00

          Dinsdag 5 oktober 11:00-13:00

          Woensdag 6 oktober 11:00-13:00

          Donderdag 7 oktober 10:00-12:00

Op donderdag 7 oktober vindt er tijdens de openingstijden een workshop plaats, gegeven door de kunstenares zelf.

Locatie tentoonstelling en workshop: Nieuwstraat 7, Leiden.