Incluzio Leiden > Nieuws > Mevrouw van Dongen heeft met studente Praise eindelijk wat tijd voor zichzelf

Mevrouw van Dongen heeft met studente Praise eindelijk wat tijd voor zichzelf

Rina van Dongen is mantelzorger voor haar man Maarten. Trots vertelt ze dat ze al 60 jaar getrouwd zijn. ‘We hebben elkaar altijd veel vrijheid gegeven’, vertelt Rina. ‘Maarten heeft met veel plezier gewerkt en ik was naast ons gezin actief met vrijwilligerswerk. Dat deed ik graag en het gaf me veel energie. Nu ben ik mantelzorger voor Maarten. Hij heeft dementie. Mijn vrijheid is nu echt beperkter!’

Zoeken naar tijd voor mezelf

‘We hebben een vast weekschema, daar vaart Maarten wel bij. Zo gaat Maarten naar dagopvang bij een zorgboerderij en het Odense huis van Inluzio Leiden. “Maar voor mij is het echt zaak om balans te vinden en ook te zoeken naar tijd voor mezelf.’ Zegt Rina. Mantelzorgcoach Anke Ida stelde voor om een buddy toe te voegen aan het weekschema van Maarten. In eerste instantie leek het tegenstrijdig om nog een activiteit toe te voegen aan het weekschema van Maarten. Dit keer ging het vooral om de positieve gezondheid van Rina, zodat zij tijd voor zichzelf heeft.

Praise volgt de opleiding Social Work aan het MBO Rijnland in Leiden. Voor haar studie doet ze ervaring op als buddy. Sinds een aantal maanden komt zij elke donderdagmiddag bij Maarten van Dongen langs. Ze praten samen of gaan wandelen. Rina: ‘Gelijk na de eerste keer voelde het goed. Praise en Maarten kunnen het goed samen vinden.

En met de komst van Praise heb ik elke week  twee vrije uurtjes voor mezelf. Meestal ga ik gelijk op pad. Naar buiten om te wandelen of een paar boodschappen doen. Het zijn voor mij hele kostbare uurtjes. Ik kan dan echt even opladen en Maarten met een gerust hart bij Praise achterlaten.’

Voor mantelzorgers is ‘tijd voor jezelf’ extra belangrijk om de zorg vol te kunnen houden. Er zijn allerlei soorten respijtzorg. Van een buddy aan huis tot dagopvang of logeeropvang. Ook samen op vakantie behoort tot de mogelijkheden. In Leiden heeft Incluzio net de respijtwijzer Leiden gelanceerd. Op deze website vinden mantelzorgers alle respijtmogelijkheden in de regio.

Ga naar Respijtwijzer Leiden