Incluzio Leiden > Nieuws > Mijlpaal voor fietsproject voor Oekraïners: 200ste fiets uitgereikt

Mijlpaal voor fietsproject voor Oekraïners: 200ste fiets uitgereikt

Anastasiia en haar dochtertje kunnen dankzij vrijwilligers nu ook op de fiets Leiden door

Maandag 31 oktober bereikte het fietsproject van Incluzio-vrijwilligers Adri van Melis en Kees Zitman een mooie mijlpaal. Mede door financiële steun van van het Druckerfonds en Fonds1818 was het mogelijk om de 200ste gratis fiets uit te reiken aan een Oekraïnse vluchteling, vanuit de werkplaats bij het Stationsplein.

De start van het project

Na de komst van de eerste vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne werden praktische behoeftes zichtbaar. Vervoer om naar school, werk of studie te kunnen was een van die behoeftes. Vrijwilligers Adri en Kees startten met het inzamelen van fietsen en al snel konden de eerste kinderen op de fiets naar school.

Steun vanuit fondsen voor voortgang

Incluzio Leiden, coördinator van de vrijwilligersinzet voor Oekraïne, ontving vanuit het Druckerfonds en vanuit Fonds1818 twee mooie schenkingen waarmee de fietsinzameling voortgang vindt. De schenking van Fonds1818 is gebruikt om een werkplaats te creëren. In de werkplaats zetten vrijwilligers zich in om de fietsen rijklaar te maken en te onderhouden. Murat Aslancik, projectadviseur van Fonds1818, reikte vol trots de 200ste fiets uit samen met Adri en Kees.

Veilig door Leiden

Fietsen is voor de meeste Oekraïners niet nieuw, maar fietsen door Leiden vraagt de nodige vaardigheden. Vooral de drukke straten in het centrum zijn even wennen. In samenwerking met de Fietsersbond organiseert Incluzio Leiden voor de nieuwe fietseigenaren speciale lessen om het fietsen door Leiden onder de knie te krijgen.