Incluzio Leiden > Nieuws > Student Toegepaste Psychologie zet mooie expositie neer over ‘Wijsheden van mantelzorgers’

Student Toegepaste Psychologie zet mooie expositie neer over ‘Wijsheden van mantelzorgers’

Op woensdag 6 juli wordt een spiksplinternieuwe expositie met portretten van mantelzorgers geopend. De expositie is ontwikkeld door Joeke Dwars, stagiair Toegepaste Psychologie. Hij loopt stage bij Leren met de Stad (Hogeschool Leiden) in opdracht van Incluzio Leiden. In de expositie worden vier verschillende mensen geportretteerd die langdurig voor hun naasten zorgen. Zij delen in de expositie hun kracht en wijsheid zodat ook anderen hiervan kunnen leren. De expositie is zowel voor mantelzorgers als zorgbehoevenden maar ook voor buurtbewoners, docenten, studenten, professionals en andere geïnteresseerden. De feestelijke opening vindt plaats om 15.00 in Huis van de Buurt Het Gebouw aan het Arubapad 2 te Leiden. Het is vrij toegankelijk en je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

De expositie creëert meer bewustwording van wat het betekend om voor iemand te zorgen. Joeke heeft zich ondergedompeld in de wereld van mantelzorgers. Hij is in gesprek gegaan met diverse mantelzorgers en zag een uitdaging in het proces van acceptatie in het mantelzorger zijn. Hij zag sterke voorbeelden van hoe sommigen de zorg inrichten op een gezonde en duurzame manier. Mantelzorgers die de balans vinden tussen zorgen vanuit liefde en luisteren naar wat je zelf nodig hebt om deze zorg op lange termijn uit te kunnen voeren.

Hij heeft deze ervaringen en inzichten vertaald naar een concreet project: een expositie waarbij de wijze lessen van mantelzorgers in beeld worden gebracht, zodat ook anderen hiervan kunnen leren. De expositie bestaat uit levensgrote portretten gecombineerd met krachtige teksten en wijsheden van mantelzorgers. Bij elk portret is een audio-opname toegevoegd waarbij het verhaal van de mantelzorger uitgebreid wordt verteld.