Incluzio Leiden > Wat we doen > Mantelzorgondersteuning > Wijsheden van Mantelzorgers

Wijsheden van Mantelzorgers

Op woensdag 6 juli opende Joeke Dwars, stagiair Toegepaste Psychologie, de expositie Wijsheden van Mantelzorgers. Joeke liep stage bij Leren met de Stad (Hogeschool Leiden) in opdracht van Incluzio Leiden. In de expositie worden vier verschillende mensen geportretteerd die langdurig voor hun naasten zorgen. Zij delen in de expositie hun kracht en wijsheid zodat ook anderen hiervan kunnen leren.

De expositie creëert meer bewustwording van wat het betekent om voor iemand te zorgen. Joeke heeft zich ondergedompeld in de wereld van mantelzorgers. Hij is in gesprek gegaan met diverse mantelzorgers en zag een uitdaging in het proces van acceptatie in het mantelzorger zijn. Hij zag sterke voorbeelden van hoe sommigen de zorg inrichten op een gezonde en duurzame manier. Mantelzorgers die de balans vinden tussen zorgen vanuit liefde en luisteren naar wat je zelf nodig hebt om deze zorg op lange termijn uit te kunnen voeren.

Hij heeft deze ervaringen en inzichten vertaald naar een concreet project: een expositie waarbij de wijze lessen van mantelzorgers in beeld worden gebracht, zodat ook anderen hiervan kunnen leren. De expositie bestaat uit levensgrote portretten gecombineerd met krachtige teksten en wijsheden van mantelzorgers. Bij elk portret is een audio-opname toegevoegd waarbij het verhaal van de mantelzorger uitgebreid wordt verteld.

Nieuwsgierig naar de verhalen? Beluister de audio-opnames door te klikken op onderstaande portretten.